Pszichológusok, mentál egészségügyi szakemberek

SOLTÉSZ KRISZTINA

klinikai szakpszichológus és aktív analitikus terapeuta
a BTC szakmai vezetője

„Önismereti utam már nagyon fiatalon a nőiségem, leendő anyaságom megélésének akadályain keresztül Dr. C. Molnár Emmához vezetett, aki akkoriban a SOTE 1. Női Klinika pszichológusa volt. Ez a találkozás meghatározta szakmai életutamat is. Az ELTE pszichológia szakán »A meddő párok párkapcsolati dinamikájának vizsgálata« címmel írtam szakdolgozatot, majd ezután módszerként szintén C. Molnár Emmánál aktív analízist tanultam, illetve 2010-ig az általa alapított és vezetett magán pszichoterápiás központban dolgoztam.
A klinikai szakképzést a Semmelweis Egyetemen végeztem, tanultam katathym imgaginációs pszichoterápiát, jelenleg pedig sématerápiás képzésem folyamatban van. Pszichológusi munkám során immár több mint 15 éve foglalkozom az anyasággal kapcsolatos veszteségek feldolgozásával.”

Területe:
egyéni konzultáció, egyéni terápia, csoportos terápia

Témái:
anyasággal kapcsolatos veszteségek, meddőség, szorongásos és hangulati zavarok, párkapcsolati konfliktusok, életvezetési elakadások feltárása, pszichoszomatikus zavarok

Végzettségek:
SOTE – klinikai szakpszichológus
ELTE – okleveles pszichológus
Aktív Analitikus Egyesület – aktív analitikus terapeuta
Magyar Pszichodráma Egyesület – pszichodráma asszisztens
VIKOTE – sématerapeuta (folyamatban)
Integratív Egyesület – integratív terapeuta
Akcióorientált Coaching Iroda – coach

Soltész Krisztinával a Budai Termékenységi Centrumról interjú itt olvasható

KÁDÁR KATALIN

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

A párkapcsolati működésekben, a gyermekvállalási cél és esetleges nehézségek körüli érzelmileg megterhelő helyzetben különösen fontos lehet belső kapcsolati világunk, mintázataink, működéseink feltárása, megértése, és azok rugalmasabbá átdolgozása. Ebben nyújthat segítséget a munkamódomat meghatározó pszichodinamikus szemléletű terápiás megközelítés.
A közös munka során a terapeuta és a páciens között kialakuló kapcsolat segítségével lehetséges a megjelenő tünetek, nehézségek hátterében álló belső konfliktusok, tudattalan működésmódok, kapcsolati mintázatok feltérképezése, megértése, átdolgozása, és így egy jobb életminőség kialakítása.
Tanulmányaim során saját élményű pszichoanalízisben vettem részt, és a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület pszichoanalitikusan orientált képzését végeztem el. Technikai eszköztáram fejlesztésére az O. Kernberg által elsősorban személyiségzavarok kezelésére kidolgozott és hatástanulmányokkal alátámasztott TFP (áttétel fókuszú pszichoterápia) pszichoterápiás módszerben is képződtem.

Területe:
egyéni konzultáció, rövid- és hosszúterápia pszichoanalitikusan orientált és TFP (áttétel-fókuszú pszichoterápia) megközelítésekben

Témái:
‒ életvezetési nehézségek és elakadások
‒ párkapcsolati problémák
‒ gyermekvállalással kapcsolatos nehézségek
‒ belső feszültségek nehéz kezelése
‒ szorongásos zavarok
‒ makacs és rugalmatlan kapcsolati mintázatok
‒ személyiségzavarok

Végzettségek:
PTE  – felnőtt klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus
TEPKI – pszichoterapeuta képzés, pszichoterapeuta jelölt
Magyar Pszichoanalitikus Egyesület – pszichoanalitikusan orientált pszichoterapeuta képzés
ISTFP-TFP München-TEPKI – áttétel fókuszú pszichoterápia képzés

BARTA ZSUZSANNA

klinikai szakpszichológus, anya-magzat kapcsolatanalitikus, pszichodráma asszisztens, metamorphoses meseterapeuta, család- és párterapeuta (szupervízió mellett)

A 2010 óta pszichiátriai osztályokon (Szent Borbála Kórház, Dél-pesti Centrumkórház) és magánrendelésen végzett egyéni és csoportos terápiás munkám során számos eset kísérésével ismertem fel, hogy az egyén személyiségfejlődését nagyban befolyásolja a fogantatása előtti és a vele való várandósság időszaka.
Sajátélményben (gyermekeimet várva) tapasztaltam, hogy ha a várandós nő pszichológiai munkát folytat és a természetesen kialakuló interakción túl segítővel támogatott kapcsolatba is lép magzatával, életreszóló kincseket merít a méhében történő imaginatív munkából, és megtanulja érezni, érteni, elfogadni babáját annak, aki ő maga – önálló szuverén egyéniségnek. Ilyen módon a kismamák támogatását kiemelten fontosnak tartom, hogy az egyénen túlmutató egységet (a nukleáris családot) is kiegyensúlyozott élet(szakasz) kezdéshez lehessen segíteni. Hivatástudatomat növelte annak egyértelmű megélése, hogy a születés módjának élethosszig tartó hatása van. A hozzám forduló anya(-apa)-magzat párosok lehető legteljesebb szülésre-születésre való közös felkészítése is munkám szerves része.
Főként pre- és perinatális időszakban, gyermeket tervezve, várva, vagy közvetlenül a szülés után érkeznek hozzám kliensek. Saját ikerségem révén kiemelt érdeklődési területként tartom számon az ikervárandósságok specifikumait, az ikerség személyiségen megjelenő lenyomatát.

Területe:
anya-magzat kapcsolatanalízis, pre-, peri- és posztnatális témákban egyéni terápia, párterápia, csoportos terápia

Témái:
terméketlenséggel, asszisztált reprodukciós eljárással kapcsolatos problémák pszichés támogatása, várandósság pszichológiai kísérése, szülésre felkészülés, anyaszereppel kapcsolatos kérdések, problémák, ikervárandóssággal kapcsolatos kérdések, várandósság vagy szülés alatti, utáni komplikációk során fellépő pszichés problémák, szorongásos és hangulati zavarok, pszichoszomatikus zavarok, önismereti és párkapcsolati kérdések.

Végzettségek:
SE – klinikai szakpszichológus
ELTE – okleveles pszichológus, pszichológia szakos tanár, magyar nyelv- és irodalom szakos bölcsész és tanár
Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság – anya-magzat kapcsolatanalitikus
Magyar Pszichodráma Egyesület – pszichodráma asszisztens
Magyar Család és Párterápiás Egyesület – képzésben lévő család- és párterapeuta (szupervízió mellett)
SE, Metamorphoses Meseterápiás Egyesület – metamorphoses-meseterapeuta

HAJÓS ANETT

tanácsadó szakpszichológus, relaxációs-és szimbólumterapeuta, családterapeuta

Pszichológus diplomámat 2005-ben szereztem meg az ELTE-n, és ezt követően kezdtem meg
munkámat egy országos intézet családtervezési tanácsadójában, ahol a Dr. Czeizel Endre által kidolgozott Optimális Családtervezési Modellt alkalmazó multidiszciplináris munkacsoportnak a pszichológusa lettem.
A Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél szereztem relaxációs- és szimbólumterapeuta képesítést; a Magyar Családterápiás Egyesületnél pedig pár- és családterapeuta címet.
Tanácsadó szakpszichológusi diplomámat szintén az ELTE-n szereztem.
Éveken át írtam cikkeket egy internetes egészségügyi portálnak, több cikk publikálásában voltam társszerző szakmai lapokban.
A családtervezés és gyermekvállalás, szülés utáni időszak kiemelt érdeklődési területemmé vált, 12 éven át dolgoztam sok-szakmás együttműködésben családtervező párokkal a kívánt fogantatás eléréshez vezető úton, majd a szülést követő időszak szükségszerű és esetlegesen felmerülő kríziseinek időszakában.
A Budai Termékenységi Centrumban várom azokat, akik gyermekvállalással vagy gyermekvárással kapcsolatos problémájukról (családtervezés, meddőség, szülői szerepre való felkészülés) szeretnének beszélgetni, vagy a szülés utáni időszak nehézségeivel küzdenek (gyermekágyi lehangoltság, szülés utáni depresszió, szerep-nehézségek, párkapcsolati problémák).
Forduljon hozzám bizalommal, ha úgy érzi, ezen életszakasz kihívás elé állította, a krízissel nem tud egyedül megküzdeni; ha önismeretében szeretne fejlődni; vagy ha úgy érzi, jót tenne egy stressz-kezelő technika (relaxáció) elsajátítása.
Közös munkánk során segítséget tudok nyújtani abban, hogy az általam biztosított elfogadó, biztonságos légkörben problémáját képes legyen más – önmaga számára új – módon megközelíteni; megnyugtatóan feldolgozni és rendezni; meglévő energiáit a saját maga számára legelőnyösebben mozgósítani; és rátalálni a saját útjára, erőtartalékaira és megoldásaira.

Területe:
életvezetési tanácsadás, relaxáció – autogén tréning

Témái:
családtervezés, felkészülés/elakadások/veszteségek az anyává válás során, az első gyermek születésének normatív krízise, szülés utáni hangulatzavarok megelőzése és kezelése; várandós relaxáció, életvezetési nehézségek, önismereti kérdések

Végzettségek:
ELTE – tanácsadó szakpszichológus
ELTE – pszichológus, pszichológia szakos tanár
Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület – relaxációs-és szimbólumterapeuta
Magyar Családterápiás Egyesület – családterapeuta

NAGY ÉVA

okleveles pszichológus, pedagógiai szakpszichológus képzést végzett óvoda-és iskolapszichológus, autogén tréning gyakorlatvezető,  gyermekpszichodráma vezető

„Pszichológusként a munkám nagy részében gyermekekkel és szülőkkel foglalkozom, egyénileg, csoportosan, családi beszélgetések keretében. Ez alapján nagyon sokszor tapasztalom, hogy nehéz életfeladat gyermeket vállalni, néha még nehezebb eljutni a várandósságig, és azután majd elég jó szülővé válni vagy akár végül gyermek nélkül élni teljes életet. Ez a folyamat sok feszültséget okozhat, gyakran bukkanókkal, útelágazásokkal tarkított. A pszichológus által biztosított támogató, elfogadó légkörben ebben a folyamatban tudatosságunk fokozódhat, önismeretünk mélyülhet, a meglévő vagy megszülető kérdések átgondolhatók, a terhek letehetők, megoszthatók, és a megküzdési erőforrások mobilizálhatók, megújíthatók. Mindez segíthet ezen a kanyargós, néha visszafordulásokkal is nehezített úton úgy haladni, hogy közben legjobb önmagunkat éljük meg. A Budai Termékenységi Centrum munkájában ebben a szemléletben, egyéni, páros támogató beszélgetésekkel és relaxációs technikák megtanításával veszek részt.”

Területe:
autogén tréning, egyéni vagy páros támogató terápia

Témái:
egyéni önismereti kérdések, elakadások, nehézségek
párkapcsolati nehézségek
stresszkezelés

Végzettségek:
ELTE – okleveles pszichológus
ELTE – pedagógiai szakpszichológus képzés
Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület – autogén tréning gyakorlatvezető
Magyar Családterápiás Egyesület – képzésben lévő család-és párterapeuta
MIPE – gyermekpszichodráma vezető

BOGNÁR BERNADETT

okleveles pszichológus, autogén tréning gyakorlatvezető, Gyászfeldolgozás Módszer® specialista

„Fontosnak tartom a Budai Termékenységi Centrum tevékenységét, mert életünk egy jelentős és érzékeny periódusában lehetőséget kínál az újragondolásra, az átrendeződésre érzelmi, gondolkodásbeli, kapcsolati szinteken. Megtapasztaljuk, hogy felnőttként is fejlődhetünk, alakíthatunk, formálhatunk a helyzetünkön. Saját erősségeink felismerése, új, segítő szokások, pszichológiai módszerek elsajátítása és ezek tudatos alkalmazása által az életet elfogadóbban és kiegyensúlyozottabban élhetjük meg. Az ezzel járó tanulási folyamatban természetesen akadnak nehézségek: lehet, hogy meg kell állnunk, hogy elgyászoljuk az eddigi változásokat, feldolgozatlan veszteségeket. Ez a vállalt út ad erőt ahhoz, hogy újra a jelenből kiindulva találjuk meg az egyéni válaszainkat a kihívásokra.”

Területe:
egyéni tanácsadás, csoportvezetés, relaxáció

Témái:
kismama relaxáció, stresszkezelés, életvezetési nehézségek feltárása, támasznyújtás várandósság és szülés körüli veszteségeknél, gyászfeldolgozás

Végzettségek:
ELTE – pszichológus
Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület – relaxációs terapeuta, gyermek-, serdülőkor és várandósok relaxációja specializáció
Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország Központ – Haladó Gyászfeldolgozás Módszer® specialista

HORVÁTH VIKTÓRIA

okleveles pszichológus, autogén tréning és várandós relaxáció gyakorlatvezető

A meddőségi problémákhoz és a gyermekvállalás nehézségeihez a női hormonális betegségek és azok pszichére gyakorolt hatása felől érkeztem meg, s kapcsolódtam be végül a Budai Termékenységi Centrum működésébe. Hiszek abban, hogyha elősegítjük a testi és lelki tudatosság növekedését, azáltal az ember olyan belső erőforrásokra találhat rá, melyek segítségével az olyan krízishelyzetek is leküzdhetővé válnak, mint amilyen a nehezített teherbeesés is.
Ha a terhesség nem az eltervezett módon vagy időben következik be, az a legtöbb esetben hatalmas lelki terhet ró a párokra, különösképpen a nőkre. Szembenézni a meddőséggel, eligazodni a különféle orvosok, vizsgálatok, kezelések útvesztőjében, s mindeközben megőrizni mentális egészségünket embert próbáló feladat. Autogén tréning gyakorlatvezetőként célom, hogy ezen az úton nyújtsak segítséget a hozzánk fordulóknak. A relaxáció révén nem csupán a pszichés stressz csökkenthető, hanem a fiziológiai változásokat is előidézhetünk, melyek pozitív irányban tudják változtatni a szervezet működését, és így akár a megtermékenyülést is elősegíthetik.
Emellett, a várandós relaxáció során a kismamákat segítem abban, hogy a várandósággal járó megpróbáltatásokat a lehető legjobban viseljék, s ezzel együtt a folyamat lehetőséget biztosít arra is, hogy a terhességgel járó élményeket és érzelmeket feldolgozzák, illetve lélekben is felkészüljenek a gyermek érkezésére.

Területe: 
egyéni konzultáció, életvezetési tanácsadás, autogén tréning

Témái:
autogén tréning, várandós relaxáció, stresszkezelés, életvezetési nehézségek

Végzettségek:
PPKE – okleveles pszichológus
MRSZE – autogén tréning gyakorlatvezető, várandós és gyermekrelaxáció
Gyakorlatvezető

BERZEVICZY RÉKA

okleveles pszichológus, autogén tréning  gyakorlatvezető

Az egyetemi éveim alatt az érdeklődésem szinte azonnal a meddő nők szorongása és a meddőség pszichogenetikai háttérének vizsgálata felé irányult. Szakdolgozati kutatásomban is éppen ezért a meddő párok elköteleződését, kommunikációját, intimitását és szexualitását vizsgáltam.

Sajnálatos módon egyre több gyermekvállalást tervező pár küzd nehézségekkel. Ezen területre koncentrálva, tanulmányaimra és saját megélt tapasztalataimra alapozva próbálok támasza, segítsége lenni a nehézségekben küszködő pároknak. Hiszem, hogy a közös lelki, pszichés és akár orvosi problémák feldolgozásain keresztül nagyban hozzá tudok járulni a vágyott siker eléréséhez. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a sikerhez vezető utat mindenkinek magának kell végig járnia, de hitem szerint a feladatom az, hogy folyamatos támaszt és segítséget tudjak nyújtani azoknak is, akik segítségre szorulnak a mindennapokban.

Területe: 
egyéni konzultáció, autogén tréning

Témái:
anyasággal kapcsolatos félelmek, meddőség, szorongás, párkapcsolati konfliktusok

Végzettségek:
BBTE – okleveles pszichológus
Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület – autogéntréning gyakorlatvezető

NAGY ENIKŐ

okleveles pszichológus, autogén tréning  gyakorlatvezető

A pszichológusi pályára a csecsemők iránti érdeklődésem hozott, ami később kiterjedt a terhesség, illetve a szülés időszakára is.
Szakdolgozatomat is arról írtam, hogyan élték meg a gyermekük születését az édesapák, ugyanis fontosnak tartottam, hogy olyan területeket térkepezzek fel, amit a tudomány még elhanyagol.
Szívügyemnek érzem a meddőség területét is, hiszen sokszor szorulnak perifériára azok, akik ezzel küzdenek és nekik van a leginkább szükségük támogatásra.
Jelenleg egy családsegítőben is dolgozom, ahol a hozzám fordulókat abban segítem, hogy megtalálják az erőforrásaikat, priorizálják a fizikai, mentális és lelki egészségüket és stabil, de rugalmas kereteket állítsanak fel az életükben. Ugyanerre törekszem az itteni munkám során is.
Autogén tréning kepzésemen megtanultam, hogy milyen sok élményt raktározunk el testi szinten és hogy a gyógyulás ezek felszabításával kezdődik. Beindítja az ember öngyógyitó folyamatait, illetve segít struktúrálni az életünket, egészségesebb működések, szokások felé vezet, amely a termékenység előszobája is lehet.
Igyekszem a hozzám fordulókat a lehető legjobb tudásom szerint szeretettel segíteni.

Területe: 
autogén tréning, egyéni konzultáció, életvezetési tanácsadás

Témái:
stresszkezelés, életvezetési nehézségek, nehezített gyermekvállalás

Végzettségek:
ELTE PPK MA – okleveles pszichológus
MRSZE – autogén tréning gyakorlatvezető
MAPE – analitikus pszichológia alapjai elméleti kepzés folyamatban

SZÁSZ ÁGNES

Meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó, tapasztalati szakértő

A Budai Termékenységi Centrumban meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási tanácsadóként veszek részt a munkában.
Férjemmel két gyönyörű gyermekünket köszönhetjük a lombikprogramnak.
A hosszú évek alatt sokszor éreztük azt, hogy hiányzik valaki, aki végig mellettünk áll, aki tanácsokkal lát el, aki átlátja a vizsgálatokat, tudja, hová, kihez érdemes fordulni. Valaki, aki érti, hogy min megyünk keresztül, és mit érzünk, aki a kudarcok után segít abban, hogy hinni tudjunk. Hinni abban, hogy egyszer velünk is megtörténhet a csoda.
Már a kislányunk születése után is éreztem, hogy szeretnék segíteni a sorstársaimnak, de csak a kisfiunk érkezésekor kezdtem komolyabban foglalkozni ennek lehetőségével.
Ahhoz, hogy a saját tapasztalataimat felhasználva a munkám szakmailag is megfelelő lehessen, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán a Meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó képzés hallgatója lettem, ahol 2022 januárjában fogok diplomázni.”

Területe: 
meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadás

Végzettségek:
Budapesti Tanítóképző Főiskola
Kaposvári Egyetem Pedagógiai Főiskolai Kar – Tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar – Meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó

ROBOGÁNY VERONIKA

Mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember, pszichodráma asszisztens, fókusztréner

A Budai Termékenységi Centrum küldetéséhez mint mentálhigiénés szakember és fókusztréner kapcsolódom. Munkám során kísérem a klienseket és abban támogatom őket, hogy megtapasztalják nincsenek egyedül a nehézségeikkel. Abban hiszek, hogy a személyközpontú megközelítés olyan kapcsolatot hoz létre, melyben a kliens tud nyitottan és szabadon önmagához kapcsolódni és felismeri a saját szükségleteit. Az önmagukra tekintés élménye aktivizálja az erőforrásokat, gyakran olyanokat is melyek feledésbe merültek. Az önismereti út elengedhetetlen része testi érzéseink megfigyelése, tudatosítása. Ezt tanította nekem a fókuszolás módszere.
A fókuszolás Eugene T. Gendlin (ejtsd: özsén zsendlin) amerikában élő osztrák származású filozófus és pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Ennek a módszernek az az alapgondolata, hogy testünkben zsigeri szinten megtalálható a lelki helyzetmegértés kulcsa, azaz ha képesek vagyunk a testi érzetekre odafigyelni, akkor többlettudás birtokába juthatunk. Mindennapok folyamán számtalan inger fut keresztül testünk beidegzésén, melyek nem vonják magukra a figyelmünket, azonban alapvetően meghatározzák állapotunkat. Fókuszolás folyamán ezek a mindennapokban láthatatlan testi érzések figyelmet kaphatnak. Munkám során így az egyes élethelyzetek “átélését” és megértését igyekszem segíteni.

Területe: 
egyéni kísérés

Témái:
egyéni önismereti kérdések, életvezetési nehézségek, stresszkezelés, nehezített
gyermekvállalásban kísérés

Végzettségek:
Semmelweis Egyetem EKK – mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember
Magyar Pszichodráma Egyesület – pszichodráma asszisztens
Magyar Szomato-Pszichoterápiás Egyesület – fókusztréner
Magyar Szomato-Pszichoterápiás Egyesület – fókuszolás orientált terapeuta
(képzésben)

PIGLER ANNA

mentálhigiénés szakember, coach

Szakmai utamhoz és a karrierváltásomhoz az önismereti munkám vezetett, amely három gyermekem születésével indult el. Nőként és anyaként megtapasztaltam, hogy a gyermek utáni vágy és a család átalakulása milyen mélységeken és magasságokon át vezet.
Mentálhigiénés szakemberként azt vallom, hogy a lelki egészség karbantartása ugyanolyan tudatosságot igényel, mint a testi egészségé. A lelki fittség és edzettség az az erőforrásunk, amely a nehéz, erőt próbáló helyzetekben, váratlan kihívásokban vagy éppen a megtorpanásainkban átsegít minket.
A munkám leginkább egy preventív folyamat, amely során támogatok, jelen vagyok és kísérem az útján a hozzám fordulókat. Az “itt és most” van a fókuszban, és segítek, hogy egy kicsit hátralépve, esetleg másik perspektívából nézzünk rá a helyzetre. Az a tapasztalatom, hogy mindannyiunknak vannak olyan erőforrásai, amelyeket elfeledtünk, rég használtuk vagy éppen még nem ismertük fel – ezeknek tudatosítása és felismerése hatalmas lendületet tud adni.
A Budai Termékenységi Centrumban várom azokat, akiknek a gyermek utáni vágy és a gyermekvárás megterhelőbb időszakaiban támogató figyelemre van szükségük.

Területe:
egyéni kísérés, csoportvezetés, dramatikus feldolgozás

Témái:
egyéni önismereti kérdések, életvezetési nehézségek, stresszkezelés, konfliktuskezelés, EMK (Erőszakmentes és Együttműködő Kommunikáció)

Végzettségek:
Semmelweis Egyetem, Mentálhigiéné Intézet – mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember
Business Coach Kft – business coach
Magyar Pszichodráma Egyesület- pszichodráma asszisztens

MÓRÓ GABRIELLA

Mediátor, tapasztalati szakértő

Bemutatkozás
Móró Gabriella vagyok,a Pécsi Tudományegyetemen pedagógiát és pszichológiát tanultam, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pedig, általános és családügyi mediációs végzettséget szereztem. Idén pedig az ELTE meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó képzését kezdem, hogy hatékonyabban, szakszerűbben tudjak segíteni azoknak a pároknak, nőknek, akik a gyermekvállalás terén kihívásokkal küzdenek.
Eddigi szakmai életutam során nők között dolgoztam, ahol sokan megnyíltak és beavattak a gyermektelenség okozta lelki vívódásokba, és ennek következtében kialakuló párkapcsolati konfliktusokba. Szakmaváltásomhoz az a felismerés vezetett, hogy ráláttam, hogy a meddőség, társadalmilag és lelkileg is mennyire nehezítő tényező a nőiség megélésében. Saját utamon is szembesültem ezzel a nehézséggel, 15 évig vettem részt reprodukciós eljárásban. Kislányom születése után kezdtem komolyabban a témávalfoglalkozni. Kapcsolódtam az egykori Mens Mentis Egészségcentrummal dolgozó, dietetikus, táplálkozási tanácsadó és endokrinológus munkájához is, akik főleg PCOS –sel érintett nőknek segítettek. Eddigi önkéntes munkám során, főleg olyan reprodukciós eljárásban részt vevőknek segítettem, akiknél már donor igénybevételére volt szükség. Ez az út tele van nehézségekkel, sokszor komoly vállalásokkal, elengedéssel, konfliktusokkal.
A mediátor szakon tanult ismereteim segítenek, hogy elfogadó légkört teremtve kísérjem a párokat. Közvetítői szemlélettel támogatom, a hozzám fordulókat, hogy jobban megértsék, elfogadják a változásokat, nehézségeket, és a saját erőforrásaik mozgósításával a jövőre, a megoldásokra fókuszálhassanak. Fontos a kölcsönös bizalom és a hivatásos segítségnyújtás, de hiszem, hogy mindenki illetékes a saját életével kapcsolatos döntések meghozatalában.
Témái:
mediáció, konfliktuskezelés, erőszakmentes együttműködő kommunikáció

Végzettség:
Pécsi Tudományegyetem, PMMK – szakoktató, pszichológia, pedagógia
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar – általános és családügyi mediáció
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar – meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó (folyamatban )

MAJOR SZILVIA

coach, tréner és mediator

„Nyomaszt a feszültség? Reménytelennek tűnik? Nem tudod, hogyan kezdj bele? Pedig célod, hogy megoldd az adott pillanatban nyomasztó helyzetet.
Néha nincs elegendő türelem, nincs elegendő tolerancia akkor sem, ha fontos. Azért, mert akkor és ott, adott helyzetben eszköztelenek vagyunk az konfliktusok kezelésére.
Nem kell nagy, eget rengető vitára, veszekedésre gondolni. Éppen csak akkorára, ami néhány óráig, napig motoszkál bennünk, majd benövi az élet, rohanunk tovább. Azt hisszük: elmúlt. Azután jön egy újabb helyzet, ami még tovább motoszkál, tovább él bennünk, de már úgy, hogy az előző, meg nem beszélt, tanulságok nélküli helyzettel kapaszkodik össze. A feszültség, a düh az elkeseredettség erősödik. Majd robban; kiszámíthatatlanul, szinte irányíthatatlanul.
Major Szilvi vagyok, mediációt, szervezetfejlesztést és felnőttképzést tanultam, ezért e három terület eszközeivel dolgozom.
Ez rugalmasságot, helyzethez, személyhez igazodó megoldásokat tesz lehetővé, szabadságot ad a közös gondolkodásban. Szeretek hatékonyan, célravezetően dolgozni.
Az elmúlt tíz évben, kialakítottam egy olyan rendszert, amelynek a keretei adottak, az ebben lévő mozgás mindig helyzet és ügyfélfüggő. A keret pedig; a mediáció etikai szabályai, elméleti/módszertani szabályszerűségek, tisztelet, őszinte, intuitív kommunikáció, befektetett munka. Az eredmény: döntés és tudatos cselekvés.”

Végzettségek:
Janus Pannonius Pécsi Tudományegyetem – Human Resources Manager
International Business School – Szervezetfejlesztés
Budapesti Metropolitan Egyetem – Coach
Umathum Mediátor Akadémia – Mediátor

Dietetikusok

Orvosok

BARTA ZSUZSANNA

klinikai szakpszichológus, anya-magzat kapcsolatanalitikus

feltöltés alatt…