A Budai Termékenységi Központról

„Az anyaság, apaság, családdá szerveződés időszaka akkor is komoly kihívások elé állítja a párt, ha minden rendben és időben halad, hát még akkor, ha ez a folyamat újra és újra akadályokba ütközik. Klinikai pszichológusi munkám során sokszor tapasztalom, hogyha a gyermekvállalás körüli időszak krízisét nem sikerül megoldani, az később párkapcsolati problémákat, de gyakran pszichiátriai zavarokat (depresszió, szorongás, addikció…) is okozhat.

Ebben a rendkívül érzékeny időszakban kiemelten fontos tehát, hogy szakértő segítséget kapjon a pár. Sok évig készültem a Budai Termékenységi Centrum megvalósítására, s ez a folyamat most beért.

Olyan központot szerettem volna létrehozni, ahol egyéni, páros vagy csoportos formában a pszichés megküzdés támogatását kapják azok, akik elakadnak a gyermekvállalás göröngyös útján, emellett független tanácsadást azzal kapcsolatban, hol találhatják meg a számukra legmegfelelőbb orvosi segítséget.”

/Soltész Krisztina, a Budai Termékenységi Centrum alapítója/

Hitvallásunk

Szülővé válni ajándék.

Ajándék, amit sokan nem könnyen kapnak meg az élettől: a várva várt családtag – hiába tesz meg mindent a pár – nem érkezik meg.
És bár egyre többen küzdenek a problémával, a nehezített teherbeesés, a meddőség témája még mindig tabu, az érintettek gyakran érzik úgy, magukra hagyták őket, nehezen igazodnak el a megoldást ígérő, sokszor magas költségű beavatkozások, vizsgálatok között. Mindezt a fojtogató helyzetet nehezíti a társadalmi nyomás, az idő szorítása, a folyamatos döntéskényszer…

A nehezített teherbeesés nem betegség

A meddőség egy pillanatnyi orvosi diagnózis. Mi a Budai Termékenységi Centrumban hisszük, hogy a test és a lélek egymással, és az őt körülvevő környezettel kölcsönhatásban működik, s ha segítünk helyreállítani ezt az érzékeny egyensúlyt, és olyan eszközöket adunk a hozzánk fordulók kezébe, amellyel képessé válnak a valós, hatékony megküzdésre, azzal elősegíthetjük a nehezített körülmények ellenére a lelki egészség megőrzését és nem utolsó sorban a sikeres fogantatást is.

A nehezített teherbeesés egy elhúzódó krízis

A többszöri sikertelen próbálkozás kudarcélményt okoz, a remény és csalódás érzelmi hullámvasútján a veszteséget elgyászolni sem egyszerű, miközben még az idővel is versenyt kell futni. A hozzánk fordulókat éppen ezért végig segítjük az úton, és mindig a szükségleteiknek leginkább megfelelő terápiás módszert nyújtjuk a számukra.

Hiszünk a prevenció fontosságában

Megfelelő segítséggel megőrizhető a lelki egészség, és megelőzhetőek az olyan (súlyosabb) pszichés problémák, mint a szorongásos zavarok vagy a depresszió.
A meddőségi kezelés ugyanúgy próbatétel a léleknek, mint a testnek.

Tapasztalatunk

Több mint 15 éves szakmai tapasztalatunk szerint a gyermekvállalási gondokkal küzdő nők problémáit sok esetben sem orvosi, sem pedig pszichológiai szempontból nem térképezik fel teljeskörűen. Ezért egy olyan bázist hoztunk létre, ahol:

  • A párok minden szükséges pszichológiai támogatást megkapnak, mellyel nő az adekvát megküzdési képesség, ennek eredményeképpen a sikeresség esélye.
  • A független tanácsadással segítünk a megfelelő döntés meghozatalában az orvosokat és specialistákat illetően: így a párok a megfelelő kivizsgálást és kezelést kapják, s ennek eredményeképpen sokszor IVF (lombikprogram) nélkül is megérkezhet a várva várt csöppség.
  • Amennyiben mégis asszisztált reprodukciós eljárásra lenne szükség, segítséget kaphatnak a legmegfelelőbb centrum kiválasztásában.
  • Ha amellett döntenek, hogy nem szeretnének (további) lombik-programban részt venni, segítünk abban, hogyan induljanak el egy másik úton, teljes értékű boldog élet kialakításában.
  • A családdá válás szakaszában sem engedjük el klienseink kezét, segítünk az esetleg felmerülő problémák leküzdésében.

A Budai Termékenységi Centrumban ebben a folyamatban segítünk:

  1. Évtizedes tapasztalattal rendelkező, kifejezetten e témával foglakozó tanácsadóink, pszichológusaink, klinikai szakpszichológusaink a gyermekre várás és a szülővé válás időszakában is támogatják a leendő apákat és anyákat.
  2. Független tanácsadással segítünk, hogy a gyermekre vágyó párok a mára már igen szélessé bővült kínálatban megtalálják a számukra legmegfelelőbb módszert, klinikát, meddőségi specialistát.