SZOLGÁLTATÁSAINKAT HÁROM FÓKUSZ KÖRÉ ÉPÍTETTÜK:

Egyensúly

A pszichológiai módszerek abban segíthetnek, hogy helyreállítsuk a stressz következményeit és a szervezet öngyógyító mechanizmusai létrehozzák azt az egyensúlyt amelyben a fogantatás és a sikeres terhesség esélye megnő. Emellett fontosnak tartjuk megelőzni azokat a káros öngerjesztő gondolati köröket is, amikor a gyermekáldás elmaradása miatti stressz csak még jobban megnehezíti a teherbeesést, hiszen csökkenti a további, valóban szükséges vizsgálatokon és beavatkozásokban való részvételi hajlandóságot.

Kísérés, támogatás

A páciensek – például egy sikertelen lombikbeültetés után – sokszor maradnak magukra. Mi   nem engedjük el a kezüket:  együtt gondolkodunk, partnerként segítünk konzultációkkal, javaslatokkal, egyéni vagy csoportos foglalkozásokkal.

Tanácsadás

Segítünk abban, hogy a páciensek a meddőséget okozó problémákkal a megfelelő specialistákhoz fordulhassanak.

Pszichológus szakembereink egyéni és csoportos terápiás üléseken segítik a hozzájuk fordulókat.

Egyéni segítségnyújtás

Egyéni konzultáció

A konzultációt a meddőség területén tapasztalt klinikai szakpszichológus végzi, aki megállapítja, hogy a páciens gyermekvállalási nehézségeinek megoldását akadályozza-e fennálló pszichés probléma.

Egyéni pszichoterápia

Az egyéni terápia lehet kognitív, amely a hibás gondolkodás, téves helyzetértelmezés átdolgozásában segít.
Az analitikusan orientált terápia egy hosszabban tartó és mélyebb munkafolyamat, ahol a múlt érzelmi feldolgozása segíti a jelen helyzetben való adekvát működést. A szimbólumterápia vagy a katathym imaginációs pszichoterápia (KIP) relaxált állapotban, hívóképekkel dolgozik, s mint ilyen, segítséget nyújthat olyan esetben, amikor verbálisan és tudatos állapotban nem hozzáférhetőek az átdolgozandó tartalmak.

Várandós relaxáció

A relaxáció speciálisan kismamáknak kialakított formája. Abban nyújt segítséget, hogy az önellazítás elsajátítása mellett, a várandóssággal, anyasággal kapcsolatos érzéseket, élettémákat is megbeszéljük, és ennek köszönhetően a harmonikus szülő-gyermek kapcsolat már magzati korban elkezdődhessen. A relaxáció alatti képhívások és a kapcsolódó önismereti célú beszélgetések alkalmat adnak a bennünket foglalkoztató kérdések, tudattalan tartalmakat átdolgozására is. Lehetőség tudatosabban megélni a várandósság lelki útját és a kapcsolódást a kisbabánkhoz.

Autogén tréning relaxáció

A rendszeresen végzett relaxáció segít ellensúlyozni a stressz hatásait. Ebben az ellazult állapotban az elme képes befolyásolni a test önregulációs rendszerét. Az autogén tréning beindítja és erősíti a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusait. Az egymásra épülő relaxációs gyakorlatok élményfeldolgozó és önismereti beszélgetéssel egészülnek ki. A gyakorló képes lesz az önellazításra, testi és lelki történéseinek fokozottabb tudatosítására, értelmezésére.

Pár- és családterápia, mediáció

Fontos, hogy a pár tabuk nélkül, megfelelő kommunikációs stílusban tudjon beszélni a problémákról. Ebben segíthet a párterápia vagy a mediáció. Az erős érzelmi hullámvasút próbára teszi a kapcsolatukat, de amennyiben fejlesztik konfliktuskezelési képességeiket és a nehézségeket leküzdve együtt maradnak, később, mikor szülőként néznek szembe bizonyos nehézségekkel, használni tudják a megtanult megküzdési módszereket, és nagyobb eséllyel maradnak együtt.

Gyászfeldolgozás

Azoknak, akik számára a gyermekvállalás valamilyen nehézségbe ütközik, gyakran gyásszal és veszteségélményekkel is meg kell küzdeniük, akár a meg nem született, akár elvesztett gyermekük miatt. A gyászfeldolgozás ezen lelkileg megterhelő élmények és életesemények feldolgozásához ad teret és támogatást a kliensek számára.

Anya-magzat kapcsolatanalízis

Az anya-magzat kapcsolatanalízis egy olyan módszer, melynek során az anya és a baba kapcsolatára helyeződik a fókusz, a cél a vágyak és az igények megismerése mind a két fél részéről, illetve az egymáshoz való mélyebb kapcsolódás elősegítése. Az anya-magzat kapcsolatanalízis azért is különleges élmény, mivel a folyamatba az édesapa is bevonható, s a családdá válás élményében így mindnyájan osztozni tudnak. A magzatra való ráhangolódás segítséget nyújthat az édesanyának abban, hogy a magzat üzeneteit, jelzéseit megértse, s ezen információk alapján – akár a születés után is – még inkább összhangba kerülhessen gyermekével.

Csoportos segítségnyújtás

Támogató csoport nehezített gyermekvállalással küzdő nőknek, férfiaknak és pároknak

A szakember által kísért csoportban nem csak információkat osztanak meg egymással a résztvevők, de személyes történetüket is elmesélik. Így egymás történetein keresztül jobban megérthetik saját helyzetüket. Stresszkezelési, illetve problémamegoldási technikákat tanulnak a csoport vezetőjétől és egymástól. Ennek köszönhetően új metódusokat ismernek meg, emellett lendületet, erőt nyernek a saját problémájukkal való megküzdéshez.

Gyász- és veszteség feldolgozó csoport

Segítő csoport a pre- és perinatális veszteséget, a gyermekáldás nehezítettségét, illetve elmaradását megélt szülők, családtagok részére. Támaszt nyújt a várandósság alatt és a szülés körüli időszakban elveszített, ill. a meg nem született gyermekek miatt viselt gyász esetén. Lehetőséget kínál az érzések megfogalmazására, az érzelmi elszigeteltség oldására, a gyászmunkára, a feldolgozás egyéni útjának megtalálására és a méltó emlékezésre.

Pszichodráma gyermekvállalási nehézségekkel küzdő nőknek, férfiaknak és pároknak – fókuszban a termékenység

A pszichodráma csoportos önismereti módszer, amely hatását a belső lelki tartalmak és konfliktusok megjelenítésén keresztül fejti ki. A résztvevőket saját élményeiken keresztül, játékosan és kreatívan segíti abban, hogy könnyebben megtalálják a helyüket a világban, és problémáikon cselekvő módon legyenek úrrá.