Skip to main content

Ha a gyermekvállalás nehézségeivel küzdünk, és szembetalálkozunk a pszichés támogatás lehetőségével, jogosan vetődik fel bennünk a kérdés, hogy vajon mi szükség lehet pszichológusra a teherbeeséshez, hiszen a meddőség látszólag egy kifejezetten testi működéshez kötődő probléma, így a megoldásokat is első körben ezen a területen keressük. Felkeresünk orvosokat, meddőségi specialistákat, esetleg dietetikust, különböző vizsgálatoknak vetjük alá magunkat. S habár valóban a szervezet megfelelő működése jelenti a kulcsot a sikeres megtermékenyüléshez, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a testünk és a lelkünk (a minket érő környezeti hatásokkal egyetemben) egymással szoros kölcsönhatásban működik.

Ez nem azt jelenti persze, hogy a pszichológussal mindenképpen „feloldatlan lelki blokkokat” kell keresnünk, melyek okozzák a meddőséget (a kutatások eredményei azt mutatják, hogy lelki tényezők önmagukban, direkt nem vezetnek meddőséghez), hanem sokkal inkább azt, hogy egy olyan elhúzódó krízishelyzetben, mint amilyen a meddőség, fontos szem előtt tartanunk a mentális egészségünk megőrzését, illetve a lelkiállapotunk fiziológiai működésünkre (és így termékenységünkre) gyakorolt hatását is. A pszichológusnak tehát ilyenformán, az orvosi oldal mellett, azt kiegészítve lehet szerepe a gyermekvállalás elősegítésében.

A pszichés támogatás jótékony hatásait a meddőséggel küzdők körében számos nemzetközi kutatás is alátámasztja. Frederiksen és munkatársai (2015) olyan átfogó metaanalízist (vagyis több tanulmány eredményeit összevető elemzést) készítettek, melybe 1978-tól kezdődően 39 olyan kutatás eredményeit vonták be, melyek a pszichés intervenciók szerepét vizsgálták a meddőségben érintettek körében. A kutatók végül a következő konklúziókat vonták le:

A pszichológiai intervenciók…

  • … hatékonyak lehetnek a stressz csökkentésében
  • … hozzájárulhatnak a reprodukciós beavatkozások sikeréhez

A vizsgálat alapján továbbá különösen hatékony módszereknek a CBT, illetve az MBI kategóriájába tartozó intervenciók bizonyultak.

CBT

A CBT az angol cognitive behavioral therapy rövidítése, melynek magyar megfelelője a kognitív viselkedésterápia. A kognitív viselkedésterápia fókuszában a viselkedés, illetve a gondolkodás és annak sémái, automatizmusai állnak. Alapvetése, hogyha sikerül felismernünk a gondolkodásunk torzításait, és azon változtatni tudunk, az a hangulatunk és viselkedésünk javulását fogja eredményezni. A CBT technika igen népszerű, több más terápiás módszer alapjául is szolgál.

MBI

Az MBI (vagyis mind/body interventions) mindazokat a (nem csak terápiás) módszereket foglalja magában, melyek a test és lélek egységére, azok összhangjára és egészséges működésére helyezik a hangsúlyt. Ide tartozik többek között a relaxáció (pl. autogén tréning), a meditáció, a hipnózis, a művészetterápiák, az imaginációk, de bizonyos szempontból ide sorolható akár a jóga, a tai chi vagy a pilates is.

Fontos azt is hozzátenni azonban, hogy a pszichés támogatás nem csak a nők számára lehet hasznos vagy épp szükséges.  Habár erről nem sok szó esik – hiszen a meddőségre a legtöbb esetben kifejezetten női, az anyasággal összefüggő problémaként gondolunk – de a férfiak is ugyan úgy küzdhetnek a gyermekáldás elmaradásával járó lelki terhekkel, ilyenformán pedig számukra is indokolt lehet a pszichés támogatás igénybevétele.

A meddőség egy úgynevezett diádikus stresszor, vagyis egy olyan stresszhatás, amely a pár mind a két tagját érinti. A nők és a férfiak persze különböző képen élhetik és élik meg a helyzetet, de ettől függetlenül a lelki egészség megőrzése mind a két nem esetében fontos. Nem is beszélve arról, hogy ebben az időszakban a két fél közötti kapcsolat is megváltozhat, instabillá, konfliktusossá válhat. A meddőséget célzó pszichés intervenciók éppen ezért sok esetben párosan (pl. párterápia) valósulnak meg. A páros intervenciók lehetőséget és teret nyújtanak arra, hogy a felek a nehézségeiket rendezzék, kommunikációjuk pedig javuljon. A kapcsolati stressz ezáltal csökkenni tud, s végső soron pedig ők maguk és a kapcsolat is kiegyensúlyozottabbá válhat.

A pszichés intervenciók tehát mind egyéni, mind pedig párkapcsolati szinten segítségére lehetnek a meddőséggel küzdő pároknak, s elősegíthetik a sikeres gyermekáldást. Nem érdemes azonban megvárni, hogy a problémák kialakuljanak, esetleg elhatalmasodjanak, minél előbb keresünk segítséget és fordítunk figyelmet a gyermekvállalás lelki (és párkapcsolati) oldalára, annál inkább biztosak lehetünk abban, hogy bármit is hoz a jövő, minden nehézséggel képesek leszünk megküzdeni.

 

Forrás:

Frederiksen, Y., Farver-Vestergaard, I., Skovgård, N. G., Ingerslev, H. J., & Zachariae, R. (2015). Efficacy of psychosocial interventions for psychological and pregnancy outcomes in infertile women and men: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open, 1-18.