Skip to main content

A Budai Termékenységi Centrumban anya-magzat csoportot indítunk minden második és harmadik trimeszterben lévő kismama számára, aki szeretne elmélyülni a várandósságában és megtapasztalni a magzattal való összekapcsolódás élményét. A csoport januárban indul, de a csatlakozásra a csoport indulását követően folyamatosan van lehetőség.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis ihlette módszer egy izgalmas élményhez juttatja a résztvevőket, támogatja a magzattal való összehangolódást és az önismeretéhez is sokat adhat. Különösen hasznos lehet a csoportban való részvétel ikervárandósok számára, hiszen rájuk összetett feladat vár, mivel figyelmüket több magzat között kell megosztaniuk.

Az egyre növekvő pocak, a magzatmozgások és az ultrahangfelvételek minden kismama számára egyértelmű, fizikailag megtapasztalható élményei a várandósságnak. Ezzel szemben a várandósság azon oldala, mely a befelé fordulásról, a kismama és a magzat kapcsolatáról szól, sokszor másodlagossá válik. Ennek a különleges kapcsolódásnak az élményét azonban érdemes minél inkább kihasználnunk, mivel ezáltal már a várandósság alatt is tehetünk magzatunk lelki egészségéért.

A csoport éppen ezért egyfajta belső utazásra hívja a kismamákat, ahol – a csoportvezető által irányított körülmények között – lehetőségük nyílik a saját magzatukról alkotott fantáziáikat, képeiket megfigyelni és tudatosítani.

A csoport első részében az anya-magzat kapcsolatanalízis módszeréből merítkezve egy relaxáció segítségével a befelé forduló figyelem segíti a résztvevőket abban, hogy felvegyék a – természetesen is meglévő – kapcsolatukat születendő gyermekükkel és a méhükkel. Az ebben az állapotban felmerülő képek és gondolatok hozzásegítik a kismamákat saját érzéseik tudatosításához, ezzel elősegítve az anyaságra, illetve a szülésre (születésre) való lelki felkészülést is.

A baba fejlődése szempontjából a várandósság kilenc hónapja meghatározó. Kettejük között teljes szimbiózis van, kölcsönösen hatással vannak egymásra. A magzat többszörösét érzékeli és tudja az általa megmutatottnál: a méhen belül az anyai hormonális változások, az anyai hang és izomfeszülés közvetítő szereppel bírnak a baba felé anyja érzelmi-lelki állapotáról. Erre a kapcsolatra építve, és ezt tudatosan használva letehetjük az alapjait gyermekünk egészséges lelki működésének is.

A csoporton való rendszeres részvétel segíti az anyát szavak előtti szinten megérteni a magzatát, valamint tudatosítani az anyává válással kapcsolatos (sokszor akár egymásnak ellentmondó) érzéseket, esetleg félelmeket. Ha kellő rálátással rendelkezünk önmagunkra, sokkal tudatosabbak lehetünk abban is, hogy mik azok az „örökségek”, saját hozott tapasztalataink és mintáink, melyeket szeretnék (vagy épp nem szeretnék) továbbadni saját gyermekünk számára.

Az anya és a magzat közötti kapcsolat megélésének pozitív élményei emellett segíthetnek a szülői identitás kialakításában is, sőt növelhetik a szülői kompetenciaérzést is.

Mikor érdemes anya-magzat csoportba jelentkezni?

Kismamaként is számos téma merülhet fel, mellyel érdemes lélektani értelemben dolgozni,

pl.:

 • felkészülés a szülés-születés folyamatára
 • egymásra hangolódás, magzattal való kapcsolat elmélyítése
 • várandósság alatt megjelenő félelmek, szorongások, esetleges bűntudat kezelése
 • magzat személyiségének, temperamentumának megismerése
 • ikervárandóság, akár ikervesztés esetén
 • kizárólagos idő a magzatra, családba integrálás
 • nem tervezett várandósság
 • előző magzati veszteségek feldolgozatlansága
 • lombik vagy donor programhoz lelki támogatás
 • VBAC-ra (császármetszés után hüvelyi szülésre) készülés
 • otthonszülésre készülés
 • egyedül vállalt gyermek
 • a várandósság során fellépő funkcionális zavarok (pl. farfekvés, vérzések, méhlepény-rendellenességek, fenyegető koraszülés, veszélyeztetett várandósság)
 • a családi történetben előforduló szülés körüli komplikációk, családi kapcsolatrendszerben fennálló zavarok

A csoportot vezeti: Barta Zsuzsanna, klinikai szakpszichológus, anya-magzat kapcsolatanalitikus

A csoportvezető munkásságáról a következő cikkben olvashatnak:

https://btcentrum.hu/tudastar/befektetes-a-kapcsolatba-hallottal-mar-az-anya-magzat- kapcsolatanalizisrol/

Időpont: keddenként 18:00-19:00 között

Helyszín: Budapest, Királyhágó utca 2. (2. emelet, lifttel szemben)

Részvétel díja: 9000 Ft/alkalom (melyet az alkalmakat követően készpénzben vagy utalással lehet rendezni)

Jelentkezés feltétele: a kismamák a második trimesztertől jelentkezhetnek a csoportba

Azon kismamák számára, akik betöltötték a 37. hetet, egyéni (esetleg azonos terminusú kismamákkal együtt csoportos) szülésfelkészítésre adunk lehetőséget.

Felmerülő kérdések, bizonytalanság esetén érdeklődni az info@pszicharmonia.hu e-mail címen vagy a +36 30 540 3165-ös telefonszámon lehet.

Jelentkezés az alábbi linken:
https://forms.gle/TEmv8Ez7R9tmCebu5