Skip to main content

Mit nevezünk meddőségnek?

A meddőség alapvetően egy orvosi diagnózis, melyről akkor beszélhetünk ha egy pár esetében rendszeres, fogamzásgálás nélküli nemi élet mellett 12 hónap után sem következik be várandósság. 

A meddőség kifejezés tehát aktuális állapotra utal, nem pedig a természetes úton történő fogantatásra való képesség teljes hiányára. Könnyen előfordulhat, hogy bizonyos életmódbeli változtatások, hormonszintek vagy egyéb értékek megfelelő beállítását követően a kezdetben meddő párnak végül beavatkozás nélkül születik gyermeke. 

Elsődleges és másodlagos meddőség 

Ha a meddőségről beszélünk, az esetek legnagyobb részében az elsődleges meddőséggel foglalkozunk, vagyis azzal az esettel, amikor a párnál az első közös gyermek érkezése ütközik nehézségekbe. 

Fontos ugyanakkor tudni azt is, hogy meddőség nem csak ekkor fordulhat elő, hanem azután is felléphetnek problémák a teherbeeséssel, hogy egy párnak már korábban sikeresen született gyermeke. Ez utóbbit másodlagos meddőségnek nevezzük. 

Mennyire gyakori a meddőség? 

A WHO adatai alapján világviszonylatban a meddőség 186 millió embert és 48 millió párt érint. 

Mik a meddőség leggyakoribb orvosi okai? 

Gyakori tévhit, hogyha nem jön össze a baba, akkor az ok kizárólag a női oldalon keresendő, vagyis, hogy a női partner testi (vagy épp lelki) problémái azok, amelyek megakadályozzák a sikeres fogantatást. A valóság azonban az, hogy az esetek 50%-ában csak a férfi partner, vagy a férfi partner is érintett a meddőségi problémákban. 

A leggyakoribb orvosi okok a meddőség hátterében a női oldalról általánosságban a petefészkek, a méh vagy a petevezeték rendellenességei, illetve a hormonrendszer zavara. Férfiak esetében pedig az esetek többségében a spermiumok nem megfelelő száma, alakja vagy mozgása okozza a problémát, illetve a sperma ürítési rendellenessége.

Mindemellett előfordulhat olyan eset is, hogy a pár mind a két tagjánál fennáll valamilyen teherbeesést nehezítő tényező, valamint összeférhetetlenségi problémák is lehetségesek.