Skip to main content

A tudomány egyre növekvő érdeklődésének köszönhetően a meddőségi problémák iránt, napról napra bővül a tudásunk arról, hogy melyek azok a tényezők, melyek szerepet játszhatnak a reprodukciós nehézségek kialakulásának hátterében. Ennek megfelelően nem csak a szomatikus (vagyis szervezetünk működésével összefüggő) okokról, hanem az életmódbeli tényezők és a termékenység összefüggéseiről is egyre többet tudunk. Thomas Rutledge Ph.D. a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem professzora az inzulinrezisztencia példáján keresztül mutatja be a megfelelő életmód és a meddőség egymásra gyakorolt hatását a Psychology Today oldalán megjelent írásában.

Rutledge az egyik leggyakoribb egészségügyi problémának a meddőség hátterében az anyagcsere zavarokat, s ezen belül is az inzulinrezisztenciát tekinti. Az inzulinrezisztenciáról érdemes tudni, hogy a reproduktív funkciókban elsősorban a nemi hormonokra gyakorolt hatása révén játszik szerepet. A nők esetében a szervezet ilyen esetben nem képes az androgén hormonokat (pl. a tesztoszteront) ösztrogénná alakítani, ami így – végeredményképp – megzavarhatja a menstruációs ciklust. A férfiaknál ugyanakkor (egy sor hormonális és biokémiai változáson keresztül) a tesztoszteron szint csökkenése figyelhető meg, ami szintén negatív hatással lehet a reproduktivitásra. Továbbá, mivel bizonyos típusú sejteknek csökkenhet az inzulinra való érzékenysége (vagyis rezisztenciája), az erek is veszíthetnek rugalmasságukból, ami pedig merevedési zavarhoz vezethet.

Az egészségügyi problémák önmagukban – a termékenységre gyakorolt hatásuk nélkül – is járhatnak kellemetlen tünetekkel (az inzulinrezisztencia esetében például túlsúllyal, bőrproblémákkal), s a tünetek miatt érzett diszkomfort pedig csak még inkább megnehezítheti a betegséggel való együttélést a mindennapokban. Ezt pedig csak tetézik azok a pszichés terhek, melyek gyakran a reprodukciós nehézségekkel járnak: a bűntudat, az értéktelenség érzése, a kétségbeesés, a stigmatizáció. Rutledge azonban hangsúlyozza, hogy mindezek ellen igen is tehetünk.

A kontroll szerepe

Alapvető emberi szükségletünk a kontroll iránti igény. Ha a sikeres gyermekáldásért küzdünk, sokszor érezhetjük azonban ennek épp az ellenkezőjét: kicsúsznak a kezünkből a dolgok, sodródunk az árral, az események csak történnek velünk. A gyermekvállalás folyamatában számos tényezőre, mint például a környezetünkben lévő kémiai anyagokra (melyek befolyásolhatják a hormonrendszerünket), az életkorunk előrehaladtára, vagy a meddőségi beavatkozások magas költségére valóban nincs ráhatásunk. Emiatt a tehetetlenség és eszköztelenség érzése könnyen elhatalmasodhat rajtunk, megerősítve minket abban, hogy kiszolgáltatottak vagyunk, s sorsunkat a gyermekvállalás útján kizárólag rajtunk kívülálló tényezők (például az orvosok, vagy a hitrendszerünknek megfelelő transzcendens erők) irányítják.

Egyre több eredmény mutat rá arra, hogy az egészségmagatartásunkkal (pl. megfelelő táplálkozással) azonban igenis érdemben tehetünk a sikeres gyermekvállalásért. A viselkedésünket magunk választhatjuk, így a termékenységünk bizonyos aspektusaira mi magunk is hatást gyakorolhatunk, befolyásolhatjuk azt. Szabadon dönthetünk például arról, hogy hogyan táplálkozunk, mennyit sportolunk, vagy épp mennyi időt fordítunk a pihenésre, kikapcsolódásra. Ahogyan azt Rutledge is kiemeli, jó példa erre az inzulinrezisztencia, melynek tünetei hatásos módon csökkenthetők a megfelelő életmód kialakításával és megtartásával. Ezek tudatosabb szervezése javulást eredményezhet nem csak a fizikai státuszunkan, hanem a mentális állapotunkban is.

Amit mindezekből érdemes magunkkal vinni tehát: minden nehézség ellenére, ami a gyermekvállalás során elénk kerül, fontos megőriznünk az önmagunkba vetett hitünket, és szem előtt tartani, hogy a dolgok alakulásában aktív szerepet vállalhatunk. Ahogy az az inzulinrezisztencia példáján is jól látszik (mely a meddőségi problémák egyik gyakori okozója), a megfelelő életmód pozitívan hatással lehet a szervezetünk működésére, segíthet az egyensúly kialakulásába és a tünetek enyhítésében. Az életmód kialakítása pedig a mi kezünkben van. Ha tudatosan odafigyelünk a táplálkozásunkra, a rendszeres mozgásra, az elegendő mennyiségű és minőségű pihenésre, illetve a mentális egészségünk megőrzésére (akár a megfelelő szakemberek felkeresése révén), az nem csak a gyermekvállalás esélyének növekedését eredményezheti, hanem azt is, hogy az olyan gyakran megjelenő reményvesztett és kiszolgáltatott lelkiállapot helyét az énhatékonyság és kontroll érzése vegye át.

Forrás:

Rutledge, T. Ph.D. (2022). Improving infertility and sexual function through lifestyle. Psychology Today.