Skip to main content

Testi és lelki egészségünk egymással kéz a kézben jár, a testünkben és lelkünkben végbemenő folyamatok egymással fogaskerék-szerűen kapcsolódnak össze. Éppen ezért a minket érő stresszhatások is befolyással lehetnek mind a két „rendszer” működésére, így a stresszcsökkentés során is érdemes figyelmet fordítanunk a mentális jóllétünk mellett a fizikai állapotunkra is. A rendszeres relaxáció előnye épp ebben rejlik: egyszerre segít minket hozzá testi és lelki nyugalmunk megtaláláshoz is.

Habár a stressz jeleit a testünkben nem mindig (vagy minden esetben) tudjuk észlelni, izmainkban rendszerint sok feszültséget gyűjtünk össze. Ennek jele lehet például, ha szorítjuk az állkapcsunkat, ha önkéntelenül ráncoljuk a homlokunkat, vagy ha épp rendszeresen tapasztalunk fájdalmat a vállövünkben a letapadt izmok miatt. Sőt, a stressz hatására az idegrendszerünk, az endokrin rendszerünk és az immunrendszerünk működése is felborulhat, olyan változásokat eredményezve, melyek kedvezőtlenül befolyásolhatják általános egészségünket és egyúttal termékenységünket is.

A relaxáció során, a sokszor szorongató gondolataink elcsendesedésével együtt testünk is nyugalmi állapotba kerül. Ilyenkor kettős hatás érvényesül: nem csak a felgyülemlett feszültségeink oldódnak, hanem azok az energiák is felszabadulnak, melyeket ezek lekötésére fordítottunk. A relaxáció jótékony hatásait leginkább a rendszeres gyakorlás révén tapasztalhatjuk meg, hiszen minél többször hozzuk önmagunkat a relaxált állapotba (mely tulajdonképpen az alvás és ébrenlét közötti módosult tudatállapotnak tekinthető), annál többször zajlanak le a testünkben és a lelkünkben is a gyógyító folyamatok. A relaxációt tehát eszközként használhatjuk arra, hogy a hétköznapi rohanásból és feszültségekből kiszakadva testileg és lelkileg is megpihenjünk, újratöltekezzünk.

A relaxációs technikák számtalan módja ismert, melyeknek egy részét egyedül is könnyűszerrel elsajátíthatjuk (ilyenek lehetnek például a különböző légzéstechnikákon alapuló módszerek vagy a progresszív izomrelaxáció), de vannak olyan technikák is, melyek megtanulásához több időre, illetve szakember iránymutatására van szükség. Ez utóbbira példa az autogén tréning is, mely az egyik leghatékonyabb módja a relaxációnak. Az autogén tréning (rövidebb nevén AT) különlegessége, hogy lépésenként vezet végig minket a relaxáció teljes folyamatában, időt (általában 10-15 hét) és teret (terápiás tér) hagyva a különböző testi és lelki élmények felbukkanásának, megélésének és megértésének. Az autogén tréning elsajátítása tehát a stresszkezelésen túl egy önismereti út is egyben, mely a segítségünkre lehet abban, hogy önmagunkra hangolódjunk, tudatosabbá váljunk, végső soron pedig egészségi állapotunk javuljon.